Tyyne Esko 1920-2010


I vår auktion som avslutas den 28e december har vi fått äran att auktionera ut en samling målningar av konstnären Tyyne Esko 1920-2011.

Denna samling av totalt elva stycken stämningsfulla oljemålningar donerades år 1990 av konstnären till Skelleftebygdens Konstförening. ----------------------------------------------- Tyyne Esko började måla när hon gick i pension år 1972. För det mesta av hennes vuxenliv gjorde hon krävande städarbeten, & letade ofta efter två sådana jobb samtidigt. Hennes make var ofta sjuk och hon var den främsta inkomsttagaren för hennes familj på fyra barn. Livet var svårt, och hon påminndes ofta om att ha lidit mycket för fattigdomen i sitt liv.

Esko hade alltid velat ha vackra bilder på sina väggar och bestämde sig en dag för att producera dem för sig själv utan att ta några kurser eller ta emot någon annan instruktion. Hennes tidiga motiv var antingen blommor eller hus, men de mest ursprungliga av hennes mogna verk är akuta uttryck för social protest eller känsliga svar på dikter eller sångtext.

För Esko har konst varit en fråga om inre kompensation, eller man kan säga ett sätt att överleva: "Många människor i Finland vänder sig till flaskan för att hjälpa dem att klara motgångar, men jag har bara mina bilder." När hon en gång hade börjat måla, fortsatte hon med målningen under regelbundna arbetsdagar, precis som en professionell konstnär, trots att det inte gav henne någon inkomst var det som ett nytt jobb för henne och ett jobb som fick henne att må bra samtidigt.

Snart gick hon in i konstens verkliga värld. Hon började visa sina arbeten och till och med arrangera sina egna utställningar och hon började ansöka om stipendier. Hon fick mycket gynnsam och uppmuntrande feedback från dessa utställningar, som ofta hölls längre bort än hennes hemstad, men så småningom var hon tvungen att ge upp måleriet i mitten av 1990-talet, när hennes händer, nacke och rygg inte längre kunde stå anstränga.

Tyyne Eskos protestmålningar är exakta inkapslingar av sociala orättvisor, politikenas och byråkraternas missgärningar, mänsklig girighet och blind tro på teknik. De hänvisar ganska spetsigt till de som befinner sig i makt och griper rikedom för sig själva och trampar vanliga människor under foten, och deras budskap förstärks ofta av presentationens tydlighet, en viss överdrift och förekomsten av många nyanser av humor, som ofta backas upp av skrivna ord överlagrade på bilderna. Några av målningarna berörs mer direkt med sitt eget liv och hennes erfarenheter av konstens värld. Hon har inte visat uppseende på några speciella myndigheter bara som en form men har gått med i den politiska debatten om hennes dag lika mycket med hennes målningar som med sina brev till människor i ansvarsområden. Hon var en nådig kritiker av maktutövningen och en uppenbar försvarare för dem som befinner sig i svagare ställning. Hon avbildar sig ofta i målningarna som observatör av händelserna som beskrivs; en liten figur med en halsduk över huvudet och en hund vid hennes sida.

Hennes poetiska verk ger bildmaterial för atmosfären av fantasi som finns i dikter, ballader och sångtexter. De ämnen hon väljer kommer från de texter som hon lättast identifierar, ofta texter som har kontakt med sina egna erfarenheter eller känslor.

Även när det handlar om de mest våldsamma ämnena, visar Tyyne Esko en medfödd känsla av skönhet och en strävan efter harmoni i sitt val av färger. Syftet med hennes verk är reserverat och bygger ofta på symmetriska mönster och en exakt gruppering av funktioner. Den naturliga omgivningen där åtgärden äger rum är alltid vacker, men budskapet går alltid fram vilket gör målningarna gripande och talar för skönhet, rättvisa och ärlighet.

Tyyne Esko finns bland annat representerad på ITE – Contemporary Folk Art Museum, Kokkola.

Eskos målningar väckte även intresse i USA. Den betydande galleristen för outsider-konst Luise Ross köpte Eskos målningar och förde henne över atlanten. Genom New York Times artikel blev konstnärens målningar kända över hela världen.

Utvalda inlägg