Läs mer om oss i Bil & Bostad


Lokalt auktionshus med internationell marknad

Efterfrågan på antikviteter är större än någonsin, men i Umeå har det saknats ett riktigt auktionshus. Fram till för ett år sedan då bröderna Johannes och Jonas Linder öppnade Norrlands Auktionsverk. – Vi vill få norra Sverige att haka på och upptäcka det roliga med auktioner, säger Jonas.

För ganska precis ett år sedan gjorde bröderna Johannes och Jonas Linder verklighet av sin dröm om ett eget auktionshus i Umeå. De startade Norrlands Auktionsverk där fokus ligger på internetauktioner. De förmedlar objekt och lägger upp dessa till försäljning på hemsidan där vem som helst kan bjuda. – Vi värderar och förmedlar antikviteter. Man ska få garanti på äktheten och vi ordnar säkra transportalternativ, förklarar Johannes. – Det är det moderna sättet att jobba med antikviteter, säger Jonas. Lokalt och internationellt När de började höll de till i Röbäck, men i slutet av förra året flyttade de verksamheten till centrala Umeå. Där kan man kolla på objekten i deras visningsrum på Skolgatan, nära Sagagallerian. – Vi öppnade här dels för att få upp intresset, men också för den personliga kontakten. Jag tycker också det är kul om vi säljer mer i Umeå och objekten stannar kvar här, säger Jonas. Ungefär en fjärdedel av objekten blir kvar i Umeå med omnejd, resten kan hamna i stort sett var som helst i världen. Det är många norrmän som handlar, och till Frankrike har de sålt en del äldre klockor. Andra populära objekt är smycken, keramik och vaser. Till Kina har de förmedlat äldre kinesiskt porslin, något som är efterfrågat på den marknaden. – Det är kul att det sitter folk i Kina och bjuder på objekt, säger Jonas. Utbudet av objekt är ungefär samma som i övriga Sverige, men det finns några saker som skiljer Sveriges nordligaste auktionshus mot andra söderöver. – Det är främst den lokala konsten, säger Jonas. – Och sameslöjd och samekonst går bra, säger Johannes. Fyller ett tomrum Brödernas auktionsverk är alltså det nordligaste i Sverige, och att det funnits ett behov är tydligt, menar de. – Vi fyller absolut ett tomrum, säger Johannes. – Många är glada och har lovordat satsningen. Söderut är det vanligare med auktionshus, vi vill få norra Sverige att haka på och upptäcka det roliga med auktioner, säger Jonas. Bröderna har knutit till sig mycket av den kompetens som finns i stan, men värderar inte bara i Umeå utan även i Örnsköldsvik och Skellefteå, och har även haft uppdrag i Luleå. Förutom onlineauktionerna kan de också assistera vid bouppdelningar och hjälpa försäkringsbolag då behov finns. Johannes är dessutom numera förordnad som värderare av Sveriges Handelskamrar. – Vi har kunskapen. Tidigare var man tvungen att ta sig söderut om man ville ha objekt värderade, säger Johannes. Unika objekt En auktion pågår under tio till fjorton dagar och är öppen för alla att delta i. Just nu pågår årets andra auktion med över 300 objekt inom bland annat konst, smycken och möbler. En glasbåt har redan ett bud på över 60 000 kr. – Vi har också några väldigt ovanliga guldmynt, där kan priset springa iväg. Vissa objekt som är unika kommer kanske aldrig ut på marknaden igen, och då gäller det att passa på, säger Jonas och avslutar: – Vi har vårt drömjobb just nu och får se så många föremål. Det är roligt, ständiga överraskningar och en ständig skattjakt.

Utvalda inlägg