"Ungdom" Av David Wretling

Får vi in ett objekt som sticker ut från mängden & är relativt lokalt anknutet brukar jag välja att skriva ett litet inlägg här på sidan. Denna gång har vi fått in en fantastisk skulptur av David Wretling! Man slutar inte förvånas över släkten Wretlings många olika talanger, från att ha fått in möbler från Otto till att få se målningar från Stig, det mesta håller så klart väldigt hög klass. Men vissa objekt sticker ut från mängden, som denna skulptur av David som han döpt till "Ungdom" David har vid c.a 1940 formgivit vad han anser är ungdomlig skönhet, kvinnan står med en position som att hon själv vet att hon är perfektion & är inte det minsta rädd för att visa upp sin egen kropp, snarare njuter av det.

Vad David egentligen ville framhäva med skulpturen är för mig än så länge en gåta, Kanske var det skapande avundsjuka, Minnesflashbacks från tiden när vi var unga eller ville han bara testa gränserna för hur vacker han skulle kunna formgiva en kvinna i sina bästa år? Hursomhelst så håller skulpturen väldigt hög klass, det märks i många drag att David var elev till den store Carl Milles..

Som gjuteri har David använt sig av Herman Bergman, som även Milles brukade använda sig av, som vanligt med en väldigt fin patinering i slutprodukten.

Förutom att Bukowskis klubbade iväg ett exemplar av "Ungdom" 2015 så står skönheten & smyckar Oskarsparken i Vännäs. Nu finns det ett guldläge att ropa hem en väldigt exklusiv skulptur av (En av" Umeås absolut bästa skulptörer.

Utvalda inlägg